Talentgedreven onderwijs geven

Nieuw boek voor leerkrachten

Talentgedreven onderwijs geven is een boek dat je gebruikt als een onderzoek naar de leerkracht die jij graag wilt zijn. En over hoe je Talentgedreven Werken inzet in jouw klas. Je krijgt inzicht in wat jouw talenten zijn, hoe jij aan je veerkracht bouwt en zelfvertrouwen ontwikkelt. Daarbij ontdek je in welke context jij het meest tot je recht komt. En je werkt uit hoe je zo’n proces vervolgens ook met kinderen doorloopt. Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum, en is tot stand gekomen met medewerking van Uitgeverij Lannoo Campus.

Zo leraar, zo kind

Een krachtige leeromgeving voor je leerlingen creëren, lukt pas wanneer je ook als leerkracht stevig en krachtig voor de klas kan staan. Hoe kun jij er zijn voor je leerlingen, als een echte ‘leer-kracht’? Een leerkracht die ondersteuning biedt, helpt kinderen om ten volle tot leren te komen. Maar ook de manier waarop jij naar je leerlingen kijkt kan voor hen een wereld van verschil zijn.

We bewandelen steeds twee sporen.

 • Jouw pad, want als jij sterk wordt van binnenuit, kun jij de beste versie van jezelf laten zien. Als jij ten volle je talent gebruikt, werkt dit inspirerend naar kinderen toe.
 • En het pad van de kinderen, zodat je inzicht krijgt hoe je achter het gedrag van kinderen kunt kijken, hoe je talenten kunt ontdekken, en daarmee bouwt aan de veerkracht en het zelfvertrouwen van kinderen. Het boek geeft handvatten hoe je dit elke dag in je werk als (toekomstig) leerkracht kunt gebruiken.

Wat komt er aan bod?

Het boek is zo opgebouwd dat we tien thema’s die we in elk van de drie delen steeds een stapje meer verdiepen. Dit zijn de thema’s:

 • De ijsberg
 • Veerkracht
 • Talent
 • Goed voelen
 • Kijken achter het gedrag
 • Groeidenken
 • De kring
 • Positieve taal
 • Leiderschap
 • Systemisch kijken

Bij het boek zit een code waarmee je online toegang hebt tot MyTalentBuilder, de talententesten die gebaseerd zijn op de Ik Kies Voor Mijn Talent toolboxen van Luk Dewulf, Peter Beschuyt en Els Pronk.

Voor wie?

Iedereen die ons eerdere boek Blij met mij! heeft gelezen, zal veel herkennen in dit nieuwe boek. Zoals de onderwerpen en de kleurige vormgeving door Eva van Alphen. Maar waar Blij met mij! vooral voor ouders is geschreven, richt Talentgedreven Onderwijs Geven zich helemaal op leerkrachten. Daarmee is het een krachtige ondersteuning in de basisopleiding en permanente educatie van elke leerkracht, kindercoach, kinderopvang begeleider en elke professional die met kinderen werkt. We zien voor ons dat scholen die trajecten rond talentontwikkeling opzetten dit gebruiken als basis voor de talentontwikkeling van alle leerkrachten. En we hopen dat Pabo’s het in hun curriculum opnemen, zodat beginnende leerkrachten meteen vanuit het talentdenken aan de slag gaan.

Ervaringen

Dit is wat leerkrachten vertellen:
“Talentgedreven onderwijs geven geeft je handvatten om op een zeer prettige en veilige manier echt contact te maken met (jonge) kinderen. Via enkele (vaak eenvoudige) vragen, leer je kinderen beter kennen en kun je samen even stil te staan bij wie ze echt zijn. Daarbij ontdekken ze dat zij ontzettend veel talenten van nature in huis hebben. Kinderen en ouders zijn vaak blij verrast.

De werkwijze zorgt ervoor dat kinderen deurtjes voor je openzetten zodat je kunt onderzoeken waar het zichtbaar (vaak niet wenselijk of blokkerend) gedrag vandaan komt. Samen ga je dan op zoek naar de juiste oplossing of hulp die voor het kind gaat werken en vaak verrassend dichtbij te vinden is. Hiermee kun je als leerkracht en school echt het verschil maken en zie je het kind in zijn totaliteit! Je draagt bij in de groei van het kind als een uniek en bijzonder mens.”

Blij met Mij Academie © 2024 Een talentenbundeling van Grootsklein (NL) en Cominz (BE)
Top crossmenu